Domowy biały twarożek
Słynny twarożek biały dodawany do naleśników jest przepyszny, ale jeszcze lepszy jest domowy! :)
Twaróg biały jest niskokaloryczny, zawiera dużo białka, jest lekkostrawny i wprost idealny dla osób dbających o dietę i zdrowie. Niestety posiada też wady: Zawiera kazeinę która w żołądku wytrąca się i oblepia cząsteczki innych pokarmów. Duże spożycie tego sera wpływa na uszkodzenie nerek. Dzienna ilość spożycia nie może przekraczać 200 g. To na tyle dobrych i złych wiadomości, teraz czas na banalnie prosty przepis!
SKŁADNIKI:
2 l zimnego mleka
3 jogurty po 180 g
PRZYGOTOWANIE:
- Podgrzewamy mleka, nie doprowadzając do wrzenia!
- Gdy mleko jest już gorące wlewamy jogurty i mieszamy 2-3 razy.
- Możemy dodać jeszcze trochę soku z cytryny ale nie jest to konieczne.
- Czekamy aż na wierzchu pojawią się grudki i znowu czekamy aż serwatka(pozostałość na dole) całkowicie będzie żółto przezroczysta.
- Wyławiamy i odsączamy nasz serek.
Jeszcze na koniec chce powiedzieć o dobroczynnych właściwościach niedocenionej serwatki!
Bioaktywne składniki jej białek mogą leczyć nadciśnienie, chronią i wzmacniają błonę śluzową żołądka, działają antywirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. W dodatku mogą regulować wydzielanie insuliny, pomogą więc cukrzykom.
Bioaktywne składniki jej białek mogą leczyć nadciśnienie, chronią i wzmacniają błonę śluzową żołądka, działają antywirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. W dodatku mogą regulować wydzielanie insuliny, pomogą więc cukrzykom.
Także serwatki nie wylewamy tylko pijemy ile się da!
SMACZNEGOO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz