CIASTO SEROMAK
Ciasto dla wszystkich smakoszów serników oraz makowców. Dla tych którzy nie mogą się zdecydować :D
Łatwe i zabierające mało czasu idealne na niedzielę :)
SKŁADNIKI:
1 kg masy makowej z puszki
garść rodzynek (ile kto lubi)
aromat migdałowy
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg sera twarogowego
5 jajek (osobno żółtka i osobno białka)
8 łyżek skrobi ziemniaczanej
pół budyniu bananowego (może być waniliowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
3/4 szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE:
- Masę makową przelewamy do miski i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy rodzynki (dla mnie ilość rodzynek w tej masie była stanowczo za mała :D )
- Wlewamy kilka kropel aromatu.
- Dodajemy 3 jaja i proszek do pieczenia.
- A teraz mieeeszamy i przelewamy do tortownicy średnicy ok. 25 cm.
- Dokładnie rozprowadzamy.
- Ser mieszamy ze wszystkimi składnikami oprócz jajek.
- Żółtka wlewamy do masy serowej.
- Białka dokładnie miksujemy i delikatnie mieszamy z całością.
- Przelewamy na masę makową i równiutko rozprowadzamy.
- Wstawiamy do piekarnika na 60 minut.
Życzę SMACZNEGOOO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz